Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen)

“EcoHuis Antwerpen! is gelegen op voormalige opslagplaats ‘Wolmolen’.

Het EcoHuis is een demonstratiecentrum rond duurzaam bouwen, wonen en leven en levert een bijdrage aan de noodzakelijke maatschappelijke, technologische en culturele veranderingen die leiden tot duurzame ontwikkeling van de stad.
Deze buitenruimte vormt een strategische ingreep in Antwerpen-Noord. In de stedelijke voortuin is gezocht naar een stedelijke natuur met een maximum aan effect: een solitaire grootkronige boom, klimplanten, verhoogde beplantingszones en een watergordijn met stromend water om zo het lawaai uit de omgeving te dempen. De beschutte achtertuin tussen de tentoonstellingsruimte en de demonstratiewoning kan aanzien worden als de zachte kant van de buitenruimte. Lage langgerekte muren, opgebouwd uit gerecycleerd steenpuin, verhogen de plantvakken beperken de toegankelijkheid en creëren kansen voor spontane natuur. Het bestaande hellende bodemprofiel, de verstoorde waterhuishouding en de gevarieerde grondsamenstelling, rijk aan puin, bieden mogelijkheden voor een specifieke, gevarieerde en natuurlijke vegetatie.

De daktuin maakt integraal deel uit van de tentoonstellingsruimte. Het is een voorbeeldtuin met een intensief gedeelte (bloemenborder) en een extensief gedeelte met sedumbeplanting.

Claes en Humblet tuinarchitecten stond in voor het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van de buitenruimte rond het EcoHuis.”

  • Klant Stad Antwerpen, vzw Recyclant
  • Datum Planning 2002-2003
  • Datum Uitvoering 2003-2004
  • Oppervlakte > 1000m²
  • Architect Stramien cvba, Bruno Depré
  • Binnenhuis Architect Pars Pro Toto, Link Inc
Website
Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen) Tuin- en Buitenruimte Ecohuis te Borgerhout (Antwerpen)