Stadstuin VS te Mechelen

Het vertrekpunt bij dit tuinontwerp was een lange smalle vlakte, volledig omsloten door zeer hoge, lelijke en kale muren. Ze gaven aan de tuin het uitzicht van een vrij diepe put. De hoge bomen uit de omgeving dienen naadloos aan te sluiten op de dwarse hagen en de begroeide muren. Drie strakke taxushagen (Taxus baccata), haaks op de lengteas, verdelen de smalle tuin in vier compartimenten. Door de hagen naar achter toe, trapsgewijs telkens hoger te maken, wordt het zicht automatisch naar boven geleid, naar de grootkronige bomen in de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis. De hagen maken bovendien de lange smalle tuin, schijnbaar, korter en breder. De zit- en eetruimte is 50 cm lager gelegen. Deze ‘kamer in de tuin’ ligt op de plaats met de meeste zon en is het scharnierpunt midden in de tuin. De zitruimte grenst aan een lang waterkanaal op gelijke hoogte met de woning. De hoge muren zijn dicht begroeid met Hydrangea anomala ssp. petiolaris (klimhortensia) en met Hedera helix (klimop). Naar tekst: G. LAURENT

  • Klant Privé-eigenaar
  • Datum Planning 1983
  • Datum Uitvoering 1984
  • Oppervlakte 128m²
  • Architect M. Pluymers
Stadstuin VS te Mechelen